Skip links

Beslenme Ve Diyetetik

Bahçeşehir Loca Tıp Merkezi olarak; Beslenme ve diyetetik biriminde, hastaya özel beslenme ve diyet programları oluşturulmaktadır. Laboratuvar tahlilleri doğrultusunda kişinin metabolizmasına uygun olacak, fiziksel aktivite ve yaşam standartları göz önünde bulundurularak en doğru beslenme programını belirlemek amaçlanmaktadır.

Hastaların beslenme alışkanlıklarında kalıcı bir değişiklik yaparak, diyet sonunda gelinen kilonun korunmasına yardımcı olmayı hedeflemekteyiz. Bu amaçla, alternatif değişim listeleriyle, kişinin sosyal yaşantısını etkilemeden, bulunduğu her ortamda uyabileceği bir beslenme programı sağlamaya çalışmaktayız.

Sağlıklı beslenme için insanların pek çok besin öğesine ihtiyacı vardır. Yalnızca açlık duygusunun giderilmesi ve karın doyurmak için tüketilen rastgele besinler sağlıksız ve dengesiz beslenmeye, beraberinde de birçok hastalığa sebep olabilir.

Bazı besinleri hiç almamak veya yetersiz miktarda tüketmek, vücudun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminlerin eksikliğine, ardından da birçok farklı rahatsızlığa sebep olabilir. ek olarak, bazı besinleri fazla ve dengesiz tüketmek de organ yağlanmalarına ve aşırı kilo alımına sebep olabilir.

Sağlıklı ve dengeli beslenmek için, uzman bir diyetisyenden destek almalı ve kendi metabolizmanız için uygun olacak diyet planı oluşturulmasını talep edebilirsiniz.

Tedavi Alanları

Sağlıklı Beslenme (Kilo Alma, Kilo Verme ve Kilo Koruma): Metabolizmanın sağlıklı bir şekilde faaliyet göstermesi için dengeli ve sağlıklı beslenmek gerekir. Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda genellikle akla ilk gelen amaç kilo vermek olsa da sağlıklı beslenme kavramı kilo verme sürecinden çok daha fazlasıdır. Vücudun yakıtı tüketilen besinlerdir, yağlar da karbonhidratlar da proteinler de metabolik süreçlerde etkilidir. Bu nedenle kişinin vücut sağlığı için gereken besinleri optimum düzeyde tüketmesi gerekir. Yetersiz beslenen, fazla kilo problemi olan veya kilosunu korumak isteyenler sağlıklı beslenme ve diyet ünitesindeki uzmanlardan destek alarak hastalıklara yakalanma risklerini azaltabilirler.

Yeme Davranış Bozukluklarında Beslenme: Anoreksiya Nervoza, Blumia Nervoza ve atipik yeme bozuklukları kişilerin çok fazla yemesine ya da hiç beslenmemesine neden olabilir. Geçmiş dönemde yaşanan travmalar, duygu değişimleri, toplumsal baskı vb. nedenler yeme davranış bozukluklarına yol açabilir. Beslenme ve Diyetetik ünitesindeki uzmanlar kişilere beslenme önerilerinde bulunurken bu süreçte psikiyatrlardan da destek alırlar. Yeme bozuklukları kişilerin kilosunu etkilese de önemli psikolojik sorunların yansıması olarak ortaya çıktığı unutulmamalıdır.

Diyabet Hastalığında Beslenme: Diyabet hastalarının beslenme programları kandaki şeker oranının kontrol edilmesine yönelik kurgulanmalıdır. Hastalığın kontrol altına alınabilmesi için beslenme ve diyet uzmanlarından danışmanlık alınması, aynı zamanda kişiye özel hazırlanan beslenme programlarına uyulması gerekir.

Kardiyovasküler Hastalıklarında Beslenme: Kalp ve damar hastalıkları ile yaşam tarzı arasında sıkı bir bağ vardır. Kişinin egzersiz yapması, sağlıklı beslenmesi kalp damar hastalıklarını engelleyebilir. Fakat bu hastalıklara sahip kişiler için dengeli beslenmenin önemi bir kat daha artar. Bu nedenle kalp ve damar hastalıkları olan kişilerin mutlaka kendileri için özel olarak hazırlanmış beslenme programlarına uymaları gerekir.

Hamilelikte ve Emzirme Döneminde Beslenme: Hamilelik ve emzirme döneminde kadınlar beslenmelerine çok dikkat etmelidir. Özellikle hamilelik döneminde kontrolsüz beslenme hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atabilir. Bebeğin gelişimi için gerekli olan yiyecekler doğru miktarda tüketilmelidir. Emzirme döneminde de bebeğin gelişimini destekleyen aynı zamanda annenin sağlığını iyileştiren gıdalara öncelik verilmelidir. Hamile olan veya emziren kadınlar beslenme ve diyetetik uzmanlarından danışmanlık ve destek almalıdır.

Gebelik Diyabetinde Beslenme (Gestasyonel Diyabet): Kontrol altına alınmayan gebelik diyabetinde hem anne adayının hem de bebeğin ciddi sağlık sorunları yaşaması ihtimali yüksektir. Bu nedenle gebelik diyabeti çıkan hamilelerin beslenme ve diyet uzmanlarının takibinde kalması ve kendilerine özel hazırlanan beslenme programlarına uymaları gerekir.

Sindirim Sistemi Hastalıklarında Beslenme: Tüketilen gıdalar sindirilmezse vücudun genel sağlığı tehlikeye girer. Sindirim sistemi hastalıkları yaşayan kişilerin beslenmelerine çok daha fazla özen göstermeleri gerekir. Hastalıkların belirtilerini şiddetlendiremeyecek, vitamin ve mineral gereksinimini karşılayacak, sağlık sorunlarını artırmadan hastalıklara uyum sağlayacak beslenme programlarına uyulmalıdır.

Kanser ve Beslenme: Obezite ile kanser hastalığı arasında bağ olduğu bilinmektedir. Tüketilen besinler metabolizmanın çalışma şeklini değiştirebilir. Kanserden korunmak için tüketilen besinlere, besinlerin ne kadar tüketildiğine dikkat edilmeli ve herkes kendi ihtiyaçlarına özel hazırlanan beslenme programlarına uymalıdır.

Böbrek Hastalıkları ve Beslenme: İşlevini tam anlamıyla yerine getiremeyen böbrekler farklı sağlık sorunlarının da oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle böbrek hastalıkları olan kişilerin protein, potasyum, kalsiyum, fosfor, tuz ve yağ tüketimine özen göstermeleri gerekir. Kişinin sağlık durumu ve kan değerleri doğrultusunda uzmanlar izlemeleri gereken beslenme programını hazırlarlar.

Sporcu Beslenmesi: Düzenli olarak spor yapan kişilerin günlük almaları gereken kalori miktarı normal hareketlilik seviyesindeki kişilere kıyasla daha fazla olmalıdır. Tüketilen karbonhidratlar, proteinler, vitaminler, mineraller, temel yağ asitleri arasında mükemmel bir denge bulunmalıdır. Enerji ihtiyacının karşılanması, kas erimesinin engellenmesi, antrenman sonrası kasların iyileşme sürecinin kısaltılması için sporcuların beslenme ve diyet uzmanlarından destek almaları gerekmektedir.

Alerji, Besin İntoleransı ve Beslenme: Tüketilen besinlere bağışık sisteminin tepki göstermesi alerji, sindirim sisteminin tepki göstermesi besin intoleransı olarak açıklanabilir. Besinlere karşı hassasiyeti olan kişilerin yedikleri gıdalara ve gıdaları tüketim miktarlarına dikkat etmeleri gerekir. Hangi besinlere karşı vücutlarının tepki gösterdiğinin tespit edilmesi ve bu doğrultuda özel bir beslenme programına uyulması sağlıklı kalmalarını sağlayacaktır.

Bahçeşehir Loca Tıp Merkezi olarak hastalarımızın beslenme ile ilgili tüm gereksinimlerini düşünüyoruz. Hangi yaşta olursa olsun bize başvuran tüm hastalarımıza Beslenme ve Diyetetik ünitemizdeki deneyimli uzmanlarla sağlıklı yaşamın kapılarını aralayacak hizmetler sunuyoruz.

SAĞLIĞINIZ İÇİN YETERLİ VE DENGELİ BESLENEREK İLK ADIMI ATABİLİRSİNİZ.

Bu web sitesi, web deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır.